web analytics
animals assassins part i: mamífers
mirem pel·lícules. bevem cervesa. parlem de cinema. bevem més cervesa. mirem més pel·lícules
cinema, pel·lícules, terror, ciència-ficció, sci-fi, horror, cine, fantasia
25383
post-template-default,single,single-post,postid-25383,single-format-standard,stockholm-core-1.0.3,select-theme-ver-5.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Title Image

animals assassins part i: mamífers

Parlem una mica de biologia. Tot i que el meu camp és la biologia molecular i em vaig passar tota la tesi tancat de laboratori en laboratori, deixant una mica de temps entremig per estar tancat al despatx, i que els animals no els he vist ni de lluny, ni que sigui per formació he de tenir alguna noció sobre què són els animals. Us podria dir que els integrants del regne Animalia o Metazoa són organismes eucariotes pluricel·lulars i heteròtrofs, de manera que a diferència de les plantes han d’obtenir la matèria orgànica d’una font externa que podem ser nosaltres.

Així, la meva experiència cinèfila em diu clarament que els animals són assassins. Fins i tot la bèstia més acaronable i acariciable amaga al seu interior un homicida en potència que no pot esperar el moment que un humà li passi per davant per fotre-li queixalada. Al llarg d’aquest article i els que seguiran intentaré fer un repàs de pel·lícules amb animals assassins de tot tipus.

El primer problema es planteja a l’hora d’organitzar les dotzenes (centenars! milers! googols!) de pel·lícules que s’hi podrien incloure. Com els hauria d’ordenar? Cronològicament? Per nombre de víctimes? Per mida com aquell qui ven préssecs o per color com aquell qui posa una rentadora? Al Korova Kino Bar som científics, de manera que després de consultar-ho amb en Carl von Linné he decidit que només podíem ordanar-ho filogènicament. Espero que ho gaudiu molt i que us cagueu en mi repetides vegades.

El segon problema ve a l’hora d’establir un criteri sobre què incloure-hi i què mantenir-ne allunyat. Amb l’excepció de les pel·lícules basades en fets reals els animals assassins que veurem són productes en major o menor mesura ficticis. Però podem tenir en compte en Godzilla? I en King Kong? I els velociraptors de Jurassic Park? De manera general he optat per dues fronteres. Per una banda, n’he exclós tot aquell animals que no hagi coincidit temporalment amb l’home modern, de manera que hi podeu trobar animals extingits, però que ho han fet abans de l’aparició de l’Homo sapiens. Així doncs, s’hi inclouen mamuts i tigres de dents de sabre, però no dinosaures. Per l’altra, no he tingut en compte animals que no es puguin classificar de manera inequívoca dins d’un taxó. Per exemple, en King Kong és un goril·la. Un goril·la impossiblement geganti, però ningú pot qüestionar que sigui un goril·la. En canvi en Godzilla quin llangardaix és? No el podria posar enlloc, de manera que no hi és.

Va, prou. Som-hi? Compte, que serà llarg.

fílum chordata

La filogènia consisteix en agrupar els organismes vius segons les seves característiques, començant pels dominis (eucariotes, procariotes i arqueus) i seguint pels regnes. El fílum és el nivell immediatament inferior i per tant, en el cas que ens ocupa, la primera subdivisió que fem dels integrants del regne animalia.
Els animals cordats són aquells que presenten una corda nerviosa dorsal i una notocorda paral·lela que defineix l’eix de l’organisme. En el cas dels humans, corda i notocorda constitueixen el nostre sistema nerviós central.

classe mammalia

Tots sabeu què és un mamífer. Els mamífers som animals de sang calenta amb pèl i glàndules mamàries per alimentar les cries i pel gaudi dels mascles que miren pel·lícules barates de terror.

ordre carnivora

Suposo que ara ja ens hem trobat tots, oi? Prou de llenguatge confús i de llatinismes. Els carnívors mengen carn. Els carnívors tenen uns ullals enormes. Els carnívors fan por. Els carnívors ens poden matar, però a més després segur que se’ns mengen. A sobre.

família canidae

D’entre els carnívors, segurament els animals amb els quals estem més familiaritzats siguin els cànids, un grup que inclou llops, gossos, guineus, coiots i xacals.

Canis lupus

El llop ha alimentat els malsons humans des de l’inici de la humanitat. Només cal veure la quantitat de contes infantils on el mal ve representat per una d’aquestes bèsties. Aquesta tradició ha continuat al cinema, on només cal veure la profusió de pel·lícules centrades en la llegenda de l’home llop per fer-se una idea de la seva importància. Però avui no toca parlar de mitologia, sinó de llops autèntics.

the grey
frozen
Canis lupus familiaris

Un dels primers animals domesticats per l’home va ser precisament el llop, el qual a causa de milenis d’endogàmia i de selecció artificial ha acabat diferint en alguns casos de manera significativa del seu ancestre directe, tot i pertànyer encara a la mateixa espècie. Fins i tot li hem canviat el nom. Ara li diem gos.

cujo
atomic dog
white dog
the breed
devil dog: the hound of hell
rottweiler
man's best friend
dogs
the pack
Canis lupus dingo

El dingo és una subespècie de llop d’Austràlia i el sud-est asiàtic, de manera ambivalent temut i motiu d’orgull pel poble aussie.

evil angels

família felidae

Els felins segueixen de ben a prop els cànids com a primera imatge que ens ve al cap d’un carnívor. Lleons, tigres, jaguars o pumes intimiden amb la seva mida enorme i les seves urpes i ullals. Per cert, no busqueu la pantera en aquesta llista, ja que és simplement el nom genèric de la subfamília que inclou lleons, tigres, jaguars i lleopards, i la pantera negra no és res més que un lleopard o jaguar amb el pèl completament negre.

Felis silvestris catus

Sense ser tan gran com els seus cosins, el gat domèstic pot arribar a ser igual de mortífer que qualsevol d’ells. O més i tot, perquè ens coneixen perfectament, després de conviure amb els éssers humans durant deu mil anys, aprenent la nostra manera de viure i els nostres punts febles.

tales from the darkside: the movie
strays
eye of the cat
uninvited
the uncanny
la noche de los mil gatos
black cat (gatto nero)
Panthera tigris

Ser el membre més gran de la família dels felins et condiciona a ser també el més temut. De manera totalment fonamentada. Ja des de la infància el tigre ens meravella però ens atemoreix. No en va els tigres són els dolents ja en multitud d’històries infantils. Oi, Shere Khan? Però n’hi ha d’encara més temibles. O més sanguinaris, al menys.

maneater
burning bright
tales that witness madness
Panthera leo

El segon lloc en l’escala de felins temibles l’ha d’ocupar el lleó, que tot i ser de llarg el gran felí més conegut no resulta el més temut per una simple qüestió d’adorabilitat. Però intenteu-ne acariciar algun i veureu com guanyeu terror al mateix ritme que perdeu extremitats.

prey
the ghost and the darkness
bwana devil
Puma concolor

Si el tigre és el gran felí asiàtic i el lleó és característicament africà, el puma veu limitada la seva àrea de predació a Amèrica. Predació que, amb el seu metre d’alçada i dos metres i mig de llargada pot apuntar prou amunt tot i ser filogenèticament més proper al gat domèstic que no pas al lleó o el tigre.

wrecked
day of the animals
Smilodon sp

Els anomenats dents de sabre són un grup polifilètic de mamífers carnívors, és a dir, es tracta en realitat de diferents grups originats de manera independent. De tots els mamífers amb dents de sabre, però, els més coneguts són els felins del gènere Smilodon, extingits de manera relativament recent, fa uns 10.000 anys. Així doncs, van ser coetanis de l’home prehistòric i la por que devien provocar-li ha arribat fins avui.

sabretooth
attack of the sabretooth

família ursidae

Els óssos són uns dels carnívors més grans que romanen a la Terra. Fins i tot els afables pandes, amb la seva dieta de brots tendres de bambú, tenen uns ullals que espanten al més valent. Resulten interessants per multitud de factors, des de la física que permet a l’ós polar regular la temperatura corporal fins al fet que es puguin entrenar per ballar o tocar l’acordió o emborratxar per facilitar-ne la caça borbònica, però totes aquestes divertides qualitats no aconsegueixen amagar-ne els ullals. Ullals que serveixen per caçar. Bambú, salmons o humans.

Ursus arctos

Tot i ser poc espectacular més enllà de la seva mida, l’ós amb el qual estem més familiaritzat és l’ós bru. Pel mateix de sempre, és l’ós que es troba al nord d’Amèrica i a Europa i ja sabem com n’arribem a ser d’etnocentristes, els occidentals. Sigui com sigui, l’ós bru en qualsevol de les seves subespècies és un animal bestial.

grizzly
grizzly II: the concert
grizzly man
grizzly park
grizzly rage
bear
prophecy

ordre primates

Els primats som els primers. Des d’un punt de vista antropocentrista suposo que té tot el sentit del món. Però estar dins del mateix grup i privilegiar-lo no et torna immortal ni fa que la resta de primats et vulguin matar menys.

família hominidae

La família dels homínids. Els qui més se’ns assemblen als homes (i a les homes, que aquí utilitzem sempre un llenguatge no sexista) (i també als homos, que tampoc discriminem per raó d’orientació sexual). Però ja sabeu què passa, fins i tot a les millors famílies. Cosins, germans i tot tipus de parents es matarien.

Gorilla sp

Els primats més grans són també uns dels que ens resulten més propers, just després dels ximpanzés i bonobos. El fet que siguin vegetarians i els encantin les pomes no us ha d’enganyar, mireu els canins gegantins que gasten i la manera com fan voleiar els punys quan estan emprenyats i de ben segur que us passaran les ganes de fer-los festes.

king kong
congo
bloodmonkey
eva la venere selvaggia
Pongo sp

Els orangutans ens resulten especialment simpàtics per la seva cara i panxa de cunyat downie cerveser. Els braços enormes que gasten i que els serveixen per anar voltant per les branques dels arbres no ajuden a mirar-los amb respecte. Ja podeu anar rient, ja. Ja us ho trobareu.

link

família cercopithecidae

Els papions, macacos i altres primats no homínids d’Àfrica i Àsia s’inclouen dins del grup dels micos del vell món, diferenciats dels micos del nou món, els primats inferiors americans.

Macaca sp

Tot i la seva mida relativament petita, els gibraltarenys saben que més val no refiar-se dels macacos. El que no saben és que a part de mossegar dits quan se’ls ofereixen ganxitos o altre menjar de merda, els macacos són de manera gairebé universal portadors del virus de l’hepatitis B, que a part de matar-te dóna bastant pel cul.

monkey shines

ordre artiodactyla

Artiodàctils. Ai, els artiodàctils! Us creieu molt importants, amb el vostre número parell de dits, oi? Doncs com és que la majoria mengeu herba? Herbívors, més que herbívors, a veure a qui queixalareu, amb aquestes dents planes!

família bovidae

Al planeta hi ha multitud de bèsties estúpides, però segurament en cas de competició algun bòvid arribaria a la final amb opcions clares al títol.

Ovis aries

De tota la família segurament qui més clarament optaria al títol d’animal més estúpid del món són les ovelles. Les veus amunt i avall, gregàries, remugant i cagant boletes en circuit semitancat i en lúltim que penses és en donar-los fitxes de colors a veure si són capaces de fer operacions matemàtiques simples.

black sheep
Bos primigenius taurus

Descendents dels urs, l’evolució dirigida per selecció humana no els ha anat gens bé als bous, toros i vaques. Haver de ser un vedell podent ser un ur no és una cosa que es pugui portar gaire bé. Així, no és estrany que tard o d’hora s’hi tornin.

isolation
Bison bison

El bisó americà, al qual s’anomena sovint de manera poc acurada búfal, és un animal imponent que fa poc més que remugar pausament als prats nordamericans. Però no us deixeu enganyar. Són uns fillsdeputa capaços de córrer més que un vespino i amb un cap capaç de rebentar un seat panda. Si cal, tinc més referències.

the white buffalo

família suidae

Porcs. Fan pudor, però que en són, de bons. Hi ha raons fonamentades per creure que ells pensen exactament el mateix de nosaltres.

Sus scrofa

Un mamífer assassí que fins i tot us pot resultar familiar als de Barcelona, on és notícia cada vegada que se’n perd un a Collserola i acaba a Sarrià. La primera vegada que un es mengi un nen aviseu-me, si us plau.

chawu
razorback
pig hunt
hannibal
Sus scrofa domestica

Els porcs. Que bons. Tinc gravat al centre reptilià els xisclets que fotia el porc quan el matàvem a casa els avis. Els xisclets del porc i la pudor del perol bullint.

daddy's deadly darling (pigs)

família camelidae

De la família dels camèlids segur que tots en coneixeu els camells i els dromedaris, tot i que segurament ja seríeu menys els capaços de dir quantes gepes té cada espècie i quina àrea de distribució presenten. I què. Uns quants seríeu capaços d’englobar les llames dins del grup, però més val que no parlem d’alpaques, vicunyes i guanacs, perquè jo també els acabo de descobrir.

Lama glama

Suposo que el caràcter residual que té el gènere de terror al cinema àrab i mongol fa que no hagi de parlar d’uns i altres. Val a dir, també, que un dromedari assassí es posaria al nivell de ridiculesa de conills i ovelles. Les llames es posen lleugerament més enrere en l’escala d’assassins perplexitzants. Tot i ser també estúpids pseudoremugants, aquestes bèsties andines de càrrega són conegudes per la seva capacitat d’escupir amb gran habilitat. Una salivada potser no et mata, però et deixa la dignitat certament tocada.

barn of the blood llama

ordre cetacea

Resulta que els cetacis i els artiodàctils són estretament relacionats, fins al punt d’estar en debat la conveniència d’incloure’ls dins del mateix ordre. Vaques i balenes dins del mateix grup. Quin drama més gordu.

família physeteridae

Les balenes deuen ser els animals més vagos del planeta. Van amunt i avall filtrant el mar i engolint el que els cau a la boca. Per no tenir no tenen ni dents, no fos cas que haguessin de fer el puto esforç de mastegar. Per matar algú ho han de fer de casualitat i per accident. Per sort, tenen parents propers més divertits. Amb dents i coses així.

Physeter macrocephalus

El catxalot és la balena dentada més gran. I amb les dents grosses es poden fer grans queixalades. I si quan diem “dents grosses” volem dir “dents d’un quilo” resulta del tot irrellevant que no les utilitzin per menjar.

moby dick
2010: moby dick

família delphinidae

Les balenes poden ser els animals més vagos del planeta, amb les seves barbes filtradores i la seva dieta de krill. Els delfínids són diferents. Simpàtics, agradables i amics dels nens i guaridors d’autistes. Sempre somriuen. Oi? Polles. Deixant de banda que milloren l’autisme tant com un cop de pal als collons, els dofins són bèsties agressives que ho solucionen tot a cops de polla.

Orcinus orca

L’orca, la balena assassina, és el més gran dels delfínids. I en una família desestructurada, disfuncional i plena de psicòpates homicides com aquesta això resulta més que temible.

orca the killer whale
blackfish

ordre proboscidea

Tal i com el seu nom indica, els proboscidis són animals amb trompa. Actualment el taxó inclou només tres espècies, dos elefants africans i l’elefant asiàtic, però l’home modern ha conviscut amb diversos proboscidis més, dels quals els més rellevants serien els mastodonts i els mamuts.

família elephantidae

La família dels elefàntids inclou els mamífers terrestres més grans del planeta. I quan s’és gaire gran s’és potencialment molt perillós. Encara que et dediquis a pasturar per la sabana o pels prats europeus preglacials, si et passa una personeta pel costat te’l pots carregar sense volar d’un cop d’ullal.

Mammuthus sp

Extingits a l’última glaciació, els mamuts van arribar a conviure amb l’home modern, el qual fins i tot va contribuir de manera decisiva a la seva extinció.

mammoth

ordre rodentia

Si féssim un rànquing dels mamífers més odiats i que més fàstic provoquen els rosegadors, així en conjunt, estarien en posicions capdavanteres, potser només superats per els ratpenats i en Jordi Cañas. Potser.

família muridae

Ai, els múrids! Sigues la família de mamífers amb més espècies. Total, per què? Per tenir una família de putes rates? Si n’és, de puta, l’existència.

Rattus sp

És que fins i tot el nom és repelós. Rattus. Rattus. Ecs. Però és que després veus una rata i encara resulta més repulsiva. Bé, sempre que parlem de rates de clavaguera, d’aquelles que poden fer quatre metres de bigotis a cua i menjar cries humanes, perquè els ratolinets blancs de laboratori sí que us agraden, eh? No sé, jo als quatre anys vaig agafar una rata de pams més de dos per la cua i al vaig portar de trofeu als meus pares, als vint vaig matar sense voler tres ratolins en unes pràctiques (un dessagnat, un esclafat contra la paret, un de sobredosi de vàlium). Les reaccions en un i altre cas van ser diametralment oposades. Ja em direu quin collons de criteri teniu.

willard (1971)
ben
willard (2003)
the food of the gods
the food of the gods II
altered species
deadly eyes
the rats
rats: notte di terrore
mulberry street
graveyard shift

família sciuridae

Els esquirols, aquelles bèsties adorables. Marmotes i gossets de les praderies. Esquirols voladors. Esquirols antropòfags.

Sciurus vulgaris

Els esquirols, aquelles bèsties adorables. Tot i ser de poble i viure a dos minuts a peu d’un bosc, el primer contacte que vaig tenir amb un esquirol va ser una pobra bèstia dissecada que tenien els meus avis al menjador. Sempre vaig creure que la família d’aquella bestiola, si hagués pogut, m’hauria tingut a mi al seu menjador.

squirrels

ordre soricomorpha

No us deixeu enganyar pel seu nom. Els soricomorfs són el tedi fet insectívor. Musaranyes, talps i almiquins són l’avorriment animalitzat. Excepte quan es foten a atacar humans, però això passa rarament.

família soricidae

Les musaranyes són una mena de ratolinets talpinosos, entre les quals hi podem trobar el mamífer terrestre més petit, de només un parell de grams. Apassionant, oi? Ja, ja ho sé, no cal que els ofengueu perquè es podrien emprenyar.

the killer shrews
the return of the killer shrews

ordre chiroptera

Per molta gent, parlar de ratpenats és parlar de vampirs. Senyors amb capa negra i ullals que se’ns follen les filles. Després resulta que la majoria de ratpenats mengen fruita i no et queda més que pensar “Però què polles!?”

bats
bats: human harvest

ordre lagomorpha

Els lagomorfs són els animals que tenen forma de llac. No, és conya, són els animals que tenen forma de llebre. Resumint, llebres i conills i visca els grecs.

família leporidae

Si etimològicament lagomorf significa “aquell qui té forma de llebre”, lepòrid significa “aquell qui és com una llebre”. Tot té molt de sentit. Visca els grecs.

Lepus sp

Lepus deu voler dir llebre, doncs. Moriu tots.

night of the lepus
Oryctolagus cuniculus

Ai, els conillets, que rebonics. Amb les seves orelletes, la seva cueta peludeta i els seus excrementets rodonets i més pudents que l’infern. Ja els ho podeu dir als australians, com en són de rebonics i com et poden destruir el continent a base de fer-hi forats.

monty python and the holy grail

ordre diprotodontia

Els taxonomistes poden ser molt torracollons i fàcilment fan curt de nivells de classificació i han de fer infraclasses i superordres i collonades per l’estil. Infraclasses com marsupialia, que inclou els mamífers marsupials, i superordres com australidelphia, que engloba els marsupials australians. Koales i cangurs, els marsupials més coneguts per aquí, són diprotodonts, com també ho són els uombats i els pòssums. Uombat. Hehe.

família phascolarctidae

Hi ha moltes famílies amb una única espècie, on tots els altres membres s’han extingit. És el cas dels koales, que s’han quedat sense parents. Potser per això es passen el dia rosegant fulles d’eucaliptus amb aquella desgana.

Phascolarctos cinereus

Els koales són uns dels assassins més implacables del planeta. No, és broma, els koales simplement mengen eucaliptus molt lentament. Pobrets.

koara kacho (executive koala)

Properament:
animals assassins part ii: rèptils, amfibis i aus
animals assassins part iii: peixos
animals assassins part iv: insectes
animals assassins part v: altres invertebrats

Tags:
2 Comments
  • paco

    13 de Maig de 2014at11:14 Respon

    Pere com t’ho curres! Gran, molt gran. Apunto un parell d’animals assassins per veure a la pantalla petita (de l’ordinador)…

  • Pingback:Sitges 2014. Itinerari | Trilogia

    23 de Setembre de 2014at10:21 Respon

Post a Comment