web analytics
Title Image

animals assassins part i: mamífers

Parlem una mica de biologia. Tot i que el meu camp és la biologia molecular i em vaig passar tota la tesi tancat de laboratori en laboratori, deixant una mica de temps entremig per estar tancat al despatx, i que els animals no els he vist ni de lluny, ni que sigui per formació he de tenir alguna noció sobre què són els animals. Us podria dir que els integrants del regne Animalia o Metazoa són organismes eucariotes pluricel·lulars i heteròtrofs, de manera que a diferència de les plantes han d’obtenir la matèria orgànica d’una font externa que podem ser nosaltres.

Així, la meva experiència cinèfila em diu clarament que els animals són assassins. Fins i tot la bèstia més acaronable i acariciable amaga al seu interior un homicida en potència que no pot esperar el moment que un humà li passi per davant per fotre-li queixalada. Al llarg d’aquest article i els que seguiran intentaré fer un repàs de pel·lícules amb animals assassins de tot tipus.

El primer problema es planteja a l’hora d’organitzar les dotzenes (centenars! milers! googols!) de pel·lícules que s’hi podrien incloure. Com els hauria d’ordenar? Cronològicament? Per nombre de víctimes? Per mida com aquell qui ven préssecs o per color com aquell qui posa una rentadora? Al Korova Kino Bar som científics, de manera que després de consultar-ho amb en Carl von Linné he decidit que només podíem ordanar-ho filogènicament. Espero que ho gaudiu molt i que us cagueu en mi repetides vegades.

El segon problema ve a l’hora d’establir un criteri sobre què incloure-hi i què mantenir-ne allunyat. Amb l’excepció de les pel·lícules basades en fets reals els animals assassins que veurem són productes en major o menor mesura ficticis. Però podem tenir en compte en Godzilla? I en King Kong? I els velociraptors de Jurassic Park? De manera general he optat per dues fronteres. Per una banda, n’he exclós tot aquell animals que no hagi coincidit temporalment amb l’home modern, de manera que hi podeu trobar animals extingits, però que ho han fet abans de l’aparició de l’Homo sapiens. Així doncs, s’hi inclouen mamuts i tigres de dents de sabre, però no dinosaures. Per l’altra, no he tingut en compte animals que no es puguin classificar de manera inequívoca dins d’un taxó. Per exemple, en King Kong és un goril·la. Un goril·la impossiblement geganti, però ningú pot qüestionar que sigui un goril·la. En canvi en Godzilla quin llangardaix és? No el podria posar enlloc, de manera que no hi és.

Va, prou. Som-hi? Compte, que serà llarg.

fílum chordata

La filogènia consisteix en agrupar els organismes vius segons les seves característiques, començant pels dominis (eucariotes, procariotes i arqueus) i seguint pels regnes. El fílum és el nivell immediatament inferior i per tant, en el cas que ens ocupa, la primera subdivisió que fem dels integrants del regne animalia.
Els animals cordats són aquells que presenten una corda nerviosa dorsal i una notocorda paral·lela que defineix l’eix de l’organisme. En el cas dels humans, corda i notocorda constitueixen el nostre sistema nerviós central.

classe mammalia

Tots sabeu què és un mamífer. Els mamífers som animals de sang calenta amb pèl i glàndules mamàries per alimentar les cries i pel gaudi dels mascles que miren pel·lícules barates de terror.

ordre carnivora

Suposo que ara ja ens hem trobat tots, oi? Prou de llenguatge confús i de llatinismes. Els carnívors mengen carn. Els carnívors tenen uns ullals enormes. Els carnívors fan por. Els carnívors ens poden matar, però a més després segur que se’ns mengen. A sobre.

família canidae

D’entre els carnívors, segurament els animals amb els quals estem més familiaritzats siguin els cànids, un grup que inclou llops, gossos, guineus, coiots i xacals.

Canis lupus

El llop ha alimentat els malsons humans des de l’inici de la humanitat. Només cal veure la quantitat de contes infantils on el mal ve representat per una d’aquestes bèsties. Aquesta tradició ha continuat al cinema, on només cal veure la profusió de pel·lícules centrades en la llegenda de l’home llop per fer-se una idea de la seva importància. Però avui no toca parlar de mitologia, sinó de llops autèntics.

the grey
IMDb
mamifers_01
La pressió sobre l’espècie ha allunyat els llops de les zones poblades i ha relegat el seu perill a situacions extremes com ara un accident aeri en una zona inhòspita d’Alaska en ple hivern. Extremes i fictícies.
frozen
aKuu!
IMDb
mamifers_02
Situacions extremes i fictícies com uns esquiadors oblidats a mig trajecte d’un telecadira que acaben sent presa d’una llopada. Una premissa similar a multitud de pel·lícules que van sorgir a finals de la primera dècada del dos mil, a rebuf d’Open Water, algunes de les quals tractarem en un moment o altre.
Aquí les bones sensacions que havia deixat l’Adam Green amb Hatchet es van veure qüestionades de manera perillosa, no sabria dir si irremeiable.
Canis lupus familiaris

Un dels primers animals domesticats per l’home va ser precisament el llop, el qual a causa de milenis d’endogàmia i de selecció artificial ha acabat diferint en alguns casos de manera significativa del seu ancestre directe, tot i pertànyer encara a la mateixa espècie. Fins i tot li hem canviat el nom. Ara li diem gos.

cujo
IMDb
mamifers_03
Si ens demanessin quina és la raça de gos més afable segurament molts pensaríeu en el Sant Bernat. La seva enorme complexió i el seu aspecte pesat, així com la Heidi i la seva fama de salvadors de muntanyencs alcohòlics, ens el fan semblar simpàtic. Però l’Stephen King es va documentar una mica sobre la ràbia, va escriure Cujo i ja res va tornar a ser el mateix. Poc després va arribar aquesta adaptació.
atomic dog
IMDb
mamifers_04
Què pot fer més por que un gos assassí? Un gos assassí… atòmic. Tot sembla molt més perillós si és nucelar.
white dog
aKuu!
IMDb
mamifers_05
Una característica dels gossos que va permetre la seva ràpida domesticació és la facilitat en l’ensinistrament. Aquí ens centrem en un gos entrenat per matar només negres. La vam poder veure a la Marató Morricone.
the breed
mamifers_06
Com veiem a Cujo la ràbia pot transformar un animal afable en una bèstia assassina. Però pitjor que aquest virus és l’enginyeria genètica, segons ens diuen aquí.
devil dog: the hound of hell
aKuu!
IMDb
mamifers_07
D’entre totes les maneres com un gos pot matar la meva preferida és, sens dubte, el control mental conferit en ser engendrat pel dimoni. Tot i que els gossos es retraten de manera bastant comuna com acompanyants del diable o com a guardians de l’infern (vindrien ràpidament al cap en Cèrber o els que acompanyen en Damien a The Omen) el caràcter demoníac s’associa de manera més natural als gats. Així, fins a cert punt sorprèn veure un cadell de pastor alemany convertit en instrument del diable.
rottweiler
IMDb
mamifers_08
Els Rottweilers són ja en si mateixos unes prodigioses obres d’enginyeria selectiva, uns animals creats amb el potencial de ser implacables màquines de matar. Com es podrien millorar? Amb les mandíbules metàl·liques d’un gos cyborg. Mig gos. Mig robot. Tot assassí.
man's best friend
IMDb
mamifers_09
Resulta que els mastins tibetans no són prou intimidadors per si sols, que necessiten una mica d’enginyeria genètica que els doni DNA de grans felins i d’altres bèsties per aixì enfilar-se gràcilment i llençar coses a la tassa del vàter.
dogs
IMDB
mamifers_11
La ciència fa por. La paraula “experiment” és terrorífica. Aquí uns experiments trastoquen els gossos d’un veïnat, que s’agrupen i ataquen els seus antics amos.
the pack
IMDb
mamifers_12
Ell mai no ho faria. I si tu li fas es buscarà amics, tornarà, et matarà i es menjarà el teu cadàver. Fill de puta.
Canis lupus dingo

El dingo és una subespècie de llop d’Austràlia i el sud-est asiàtic, de manera ambivalent temut i motiu d’orgull pel poble aussie.

evil angels

mamifers_13
Aquestes llistes estaran plagades de pel·lícules de terror. Aquí hi tenim un drama perfecte per una sobretaula de dissabte a Antena 3, protagonitzat per la Meryl Streep i en Sam Neill en el paper d’una parella real a qui un dingo suposadament se’ls va menjar una filla de poques setmanes mentre eren d’acampada. Gairebé segur que en alguna banda heu sentit la frase “the dingo took my baby”.

família felidae

Els felins segueixen de ben a prop els cànids com a primera imatge que ens ve al cap d’un carnívor. Lleons, tigres, jaguars o pumes intimiden amb la seva mida enorme i les seves urpes i ullals. Per cert, no busqueu la pantera en aquesta llista, ja que és simplement el nom genèric de la subfamília que inclou lleons, tigres, jaguars i lleopards, i la pantera negra no és res més que un lleopard o jaguar amb el pèl completament negre.

Felis silvestris catus

Sense ser tan gran com els seus cosins, el gat domèstic pot arribar a ser igual de mortífer que qualsevol d’ells. O més i tot, perquè ens coneixen perfectament, després de conviure amb els éssers humans durant deu mil anys, aprenent la nostra manera de viure i els nostres punts febles.

tales from the darkside: the movie
IMDb
mamifers_14
En una de les històries que un nen explica a la bruixa que se’l vol menjar hi surt un gat immortal i mortífer. Amb guió d’en George Romero a partir d’una història de l’Stephen King és indiscutiblement el millor segment de la pel·lícula.
strays
IMDb
mamifers_15
Una horda de gats poden convertir la casa dels teus somnis en el pitjor dels teus malsons, sobretot si vius en una pel·lícula dolenta.
eye of the cat
IMDb
mamifers_16
L’ailurofòbia és el terror al gats. I és una mala cosa si tens la intenció de matar la teva tia, que a més de rica és una boja dels gats.
uninvited
IMDb
mamifers_17
Teniu la suspension of disbelief atrofiada i no us podeu creure que un gat o un grup de gats puguin matar una persona. Molt bé, i si us dic que és un gat… mutant!? Què, ara sí, oi?
the uncanny
IMDb
mamifers_18
En Peter Cushing és un amfitrió d’excepció per fer-nos veure, a través d’un recull d’històries curtes, que els gats són qualsevol cosa menys adorables.
la noche de los mil gatos
IMDb
mamifers_19
De ben segur que tornarem a veure en René Cardona Jr ben aviat, en aquestes llistes. Un mestre del cinema escombraries tard o d’hora ha de caure en les pel·lícules de bèsties assassines. Encara que les bèsties siguin gats. Millor encara, fem que siguin mil gats!
black cat (gatto nero)
IMDb
mamifers_20
D’adaptacions del conte de l’Edgar Allan Poe The Black Cat n’hi ha moltíssimes, però només una d’elles va ser dirigida per en Lucio Fulci. Per ell i pel seu difús sentit de l’adaptació fidel.
Panthera tigris

Ser el membre més gran de la família dels felins et condiciona a ser també el més temut. De manera totalment fonamentada. Ja des de la infància el tigre ens meravella però ens atemoreix. No en va els tigres són els dolents ja en multitud d’històries infantils. Oi, Shere Khan? Però n’hi ha d’encara més temibles. O més sanguinaris, al menys.

maneater
IMDb
mamifers_21
Què hi fa, un tigre de Bengala a un petit poble dels Apalatxes? Caçar caçadors, és clar.
burning bright
IMDb
mamifers_22
Una noia i el seu germà autista queden tancats en una casa amb un tigre a dins i un huracà a fora. No és cap acudit, és l’argument d’aquesta pel·lícula.
tales that witness madness
IMDb
mamifers_23
Els tigres, a més d’animals ferotges i de grans urpes i ullals, són uns dels amics imaginaris preferits de la mainada. Resulten molt útils a l’hora de matar els pares, oi Calvin?
Panthera leo

El segon lloc en l’escala de felins temibles l’ha d’ocupar el lleó, que tot i ser de llarg el gran felí més conegut no resulta el més temut per una simple qüestió d’adorabilitat. Però intenteu-ne acariciar algun i veureu com guanyeu terror al mateix ritme que perdeu extremitats.

prey
IMDb
mamifers_24
No contents tenint els animals tancats en zoos sembla que els occidentals estem entestats en convertir en zoos fins i tot els seus hàbitats naturals. Després se’ns mengen i ho trobem estrany.
the ghost and the darkness
IMDb
mamifers_25
Parlar d’animals assassins pot semblar una exageració. Segurament les trenta-cinc persones mortes l’any mil vuit-cents noranta-vuit per aquesta parella de lleons no comparteixen la vostra opinió. A l’hora de fer-ne una adaptació cinematogràfica no sóc capaç d’entendre com és possible que, si t’han de caçar en Michael Douglas i en Val Kilmer, converteixin les lleones caçadores en mascles.
bwana devil
IMDb
mamifers_26
Molt abans d’en Kilmer i en Douglas, la primera adaptació de la història dels lleons antropòfags de Tsavo és a més una de les primeres pel·lícules en 3D. Un lleó a la teva falda! Una amant als teus braços!
Puma concolor

Si el tigre és el gran felí asiàtic i el lleó és característicament africà, el puma veu limitada la seva àrea de predació a Amèrica. Predació que, amb el seu metre d’alçada i dos metres i mig de llargada pot apuntar prou amunt tot i ser filogenèticament més proper al gat domèstic que no pas al lleó o el tigre.

wrecked
IMDb
mamifers_27
Despertar-te amnèsic i amb les cames trencades dins d’un cotxe accidentat al mig del no-res. Podria ser pitjor? I tant, et podria perseguir un puma famolenc. Oh, i podries ser l’Adrien Brody. Quantes desgràcies juntes.
day of the animals
IMDb
mamifers_28
Què triem quan ens trobem amb una pel·lícula en la qual absolutament tots els animals que viuen per sobre de la línia de 5000 metres han embogit tornant-se psicòpates homicides sense grans destrals? Amb falcons, un ós, un grup de gossos, serps, el Leslie Nielsen descamisat i tot d’animals que provoquen morts ens quedem amb el puma que, tot i no matar de manera directa, acaba resultant el més carismàtic de la funció. Amb l’excepció d’en Nielsen, és clar.
Smilodon sp

Els anomenats dents de sabre són un grup polifilètic de mamífers carnívors, és a dir, es tracta en realitat de diferents grups originats de manera independent. De tots els mamífers amb dents de sabre, però, els més coneguts són els felins del gènere Smilodon, extingits de manera relativament recent, fa uns 10.000 anys. Així doncs, van ser coetanis de l’home prehistòric i la por que devien provocar-li ha arribat fins avui.

sabretooth

IMDb
mamifers_29
No només els dinosaures tenen DNA que permeti reviure’ls en un exercici de ciència recreativa. Els tigres de dents de sabre es veu que també en tenien i, evidentment, el primer que fa un smilodon és convertir la seva angústia vital (qui sóc? d’on vinc? quin sentit té la meva existència? per què els efectes especials són tan horribles?) en fúria homicida. Bé, smilodon, bon minyó.

attack of the sabretooth
IMDb
mamifers_30
Una mena de parc zoològic en una illa, on un grup de cintífics es dediquen al clonatge d’animals d’espècies extingides. Els animals escapen i els més perillosos pretenen matar tothom qui se’ls posi davant. Us sona? Segur que sí, tot i que aquí no hi hagi dinosaures sinó, altra vegada, tigres de dents de sabre fets amb efectes especials de saldo.

família ursidae

Els óssos són uns dels carnívors més grans que romanen a la Terra. Fins i tot els afables pandes, amb la seva dieta de brots tendres de bambú, tenen uns ullals que espanten al més valent. Resulten interessants per multitud de factors, des de la física que permet a l’ós polar regular la temperatura corporal fins al fet que es puguin entrenar per ballar o tocar l’acordió o emborratxar per facilitar-ne la caça borbònica, però totes aquestes divertides qualitats no aconsegueixen amagar-ne els ullals. Ullals que serveixen per caçar. Bambú, salmons o humans.

Ursus arctos

Tot i ser poc espectacular més enllà de la seva mida, l’ós amb el qual estem més familiaritzat és l’ós bru. Pel mateix de sempre, és l’ós que es troba al nord d’Amèrica i a Europa i ja sabem com n’arribem a ser d’etnocentristes, els occidentals. Sigui com sigui, l’ós bru en qualsevol de les seves subespècies és un animal bestial.

grizzly
IMDb
mamifers_31
Grizzly és com li diuen els nordamericans a l’ós bru. Per ells és una miqueta gris i són tan ocurrents que d’una de les seves subespècies en diuen Ursus arctos horribilis. Oh, oblidava afegir que a més els fa perfectes per centrar pel·lícules dolentes com aquesta.
grizzly II: the concert
aKuu!
IMDb
mamifers_32
El mateix equip que es va encarregar de Grizzly l’any següent va fer Day of the Animals, de la qual ja hem parlat i que a causa de les similituds d’equip i història es va entendre com una seqüela d’aquella, cosa que no és ni mai es va pretendre que fos. Però uns anys més tard la seqüela autèntica es va fer realitat. Més o menys. Mai estrenada, Grizzly II és un d’aquells casos en els quals la història que envolta la pel·lícula és mil vegades més interessant que la pel·lícula en si. Spoiler: hi surten búlgars.
grizzly man
aKuu!
IMDb
mamifers_33
Crec que la cosa que més m’irrita dels amants patològics dels animals és la tendència que tenen a l’antropomorfització de les bèsties. Un cas extrem és el d’aquest perturbat que es creia amic dels óssos. Fins que se’l van menjar. Jo també ho hauria fet. Però no sóc un ós.
grizzly park
IMDb
mamifers_34
Una barreja de comèdia i slasher amb óssos derigit a un públic adolescent? Crec que us podeu fer una idea de quines enormes ganes tinc de veure aquesta merda.
grizzly rage
IMDb
mamifers_35
Què el pitjor que et pot passar després de matar un cadell d’ós? Que et denunciï PETA? Que et persegueixi la mare ossa enfurismada? No. Que la mare s’hagi convertit en una superbèstia homicida en haver begut aigua d’un llac contaminat. Parlem de premisses atractives?
bear
IMDb
mamifers_36
Els óssos també tenen sentiments i si els fas alguna cabronada, com ara matar-los un ós estimat, et perseguiran per matar-te salvatgement. Si resulta que estàs atrapat dins d’un cotxe accidentat més fàcil li poses.
prophecy
IMDb
mamifers_37
Deu ser que els óssos muten molt fàcilment, perquè aquest ja és el segon ós homicida mutant creat per vessaments tòxics que trobem. Però aquest, a diferència de l’anterior, té l’avantatge de ser setantero. Oh. Sí. Més.

ordre primates

Els primats som els primers. Des d’un punt de vista antropocentrista suposo que té tot el sentit del món. Però estar dins del mateix grup i privilegiar-lo no et torna immortal ni fa que la resta de primats et vulguin matar menys.

família hominidae

La família dels homínids. Els qui més se’ns assemblen als homes (i a les homes, que aquí utilitzem sempre un llenguatge no sexista) (i també als homos, que tampoc discriminem per raó d’orientació sexual). Però ja sabeu què passa, fins i tot a les millors famílies. Cosins, germans i tot tipus de parents es matarien.

Gorilla sp

Els primats més grans són també uns dels que ens resulten més propers, just després dels ximpanzés i bonobos. El fet que siguin vegetarians i els encantin les pomes no us ha d’enganyar, mireu els canins gegantins que gasten i la manera com fan voleiar els punys quan estan emprenyats i de ben segur que us passaran les ganes de fer-los festes.

king kong
aKuu!
IMDb
mamifers_38
Aquí potser estic fent una mica de trampa. Com ja he explicat, aquesta llista i les que la seguiran eviten les bèsties mitològiques, però tot i que el Rei Kong és un mico gegant inexistent és clarament un goril·la. Tampoc existeixen els ossos mutants o els gats immortals i bé que no és qüestionable la seva presència aquí, oi? Totes les bèsties que puguin ser indubtablement classificables dins d’un clade existent a l’actualitat tenen un lloc aquí.
congo
IMDb
mamifers_39
Congo, basada en un llibre d’en Michael Crichton, és una dels punts culminants de la sèrie B involuntària dels anys noranta. A mig camí del thriller d’acció i del cinema d’aventures a la jungla, els diamants gegants, els volcans i les ciutats perdudes a la jungla són el millor escenari on posar-hi un grup ancestral de goril·les grisos guardians.
bloodmonkey
IMDb
mamifers_40
Llegeixes la sinopsi i et parlen de ximpanzés. La mires i resulta que el que busquen és una espècie desconeguda de simi i que no tenen ni puta idea de com funciona ni de què és l’evolució. Veus el mico i sembla un puto goril·la antropomorf. Pareu, que deixo aquesta merda al primer lloc que trobi i tiro endavant.
eva la venere selvaggia
IMDb
mamifers_41
L’epòca daurada del cinema italià no correspon al neorealisme de Rossellini o Visconti. No la van construir Fellini ni Pasolini. L’època daurada del cinema italià ve farcida de còpies descarades i cinema escombraries ple de noies ensenyant mamelles i trames absurdes. Un grup de mad doctors que van a l’illa d’en King Kong per implantar aparells de control metal als goril·les és prou absurd? Va, afegim-hi una noia salvatge de bon veure que hagi sigut educada pels goril·les.
Pongo sp

Els orangutans ens resulten especialment simpàtics per la seva cara i panxa de cunyat downie cerveser. Els braços enormes que gasten i que els serveixen per anar voltant per les branques dels arbres no ajuden a mirar-los amb respecte. Ja podeu anar rient, ja. Ja us ho trobareu.

link

IMDb
mamifers_42
Pots vestir el teu orangutan de majordom. Hihi-haha. L’orangutan, que és molt més llest del que et penses, posa tota la seva panxa cervesera a treballar amb un únic objectiu. La teva mort, filldeputa gracioset.
A tall de curiositat, uns anys abans el director d’aquesta raresa va dirigir una altra pel·lícula que tenia un assassí inversemblant, Patrick, un noi en coma amb les hormones desbocades.

família cercopithecidae

Els papions, macacos i altres primats no homínids d’Àfrica i Àsia s’inclouen dins del grup dels micos del vell món, diferenciats dels micos del nou món, els primats inferiors americans.

Macaca sp

Tot i la seva mida relativament petita, els gibraltarenys saben que més val no refiar-se dels macacos. El que no saben és que a part de mossegar dits quan se’ls ofereixen ganxitos o altre menjar de merda, els macacos són de manera gairebé universal portadors del virus de l’hepatitis B, que a part de matar-te dóna bastant pel cul.

monkey shines
aKuu!
IMDb
mamifers_43
El tracte d’inferioritat que reben els primats no homínids ha fet que m’hagi resultat impossible trobar per enlloc quin tipus de bèstia és l’Ella, més enllà que “is a monkey“. Crec que no m’equivoco afirmant que es tracta d’un macaco, tot i que el que sí que resulta completament innegable és que és un tros de psicòpata letal.

ordre artiodactyla

Artiodàctils. Ai, els artiodàctils! Us creieu molt importants, amb el vostre número parell de dits, oi? Doncs com és que la majoria mengeu herba? Herbívors, més que herbívors, a veure a qui queixalareu, amb aquestes dents planes!

família bovidae

Al planeta hi ha multitud de bèsties estúpides, però segurament en cas de competició algun bòvid arribaria a la final amb opcions clares al títol.

Ovis aries

De tota la família segurament qui més clarament optaria al títol d’animal més estúpid del món són les ovelles. Les veus amunt i avall, gregàries, remugant i cagant boletes en circuit semitancat i en lúltim que penses és en donar-los fitxes de colors a veure si són capaces de fer operacions matemàtiques simples.

black sheep
aKuu!
IMDb
mamifers_44
De sumar potser no en saben, però Black Sheep ens va ensenyar que de menjar cervells en poden saber una estona llarga. El que ja no ens queda tan clar és quin dels seus estómacs és l’encarregat de la digestió de la carn humana.
Bos primigenius taurus

Descendents dels urs, l’evolució dirigida per selecció humana no els ha anat gens bé als bous, toros i vaques. Haver de ser un vedell podent ser un ur no és una cosa que es pugui portar gaire bé. Així, no és estrany que tard o d’hora s’hi tornin.

isolation
IMDb
mamifers_45
Hem anat veient com un recurs fàcil per convertir un animal qualsevol en una implacable màquina de matar és fer-lo mutant. El vedell d’aquesta pel·lícula, tot i que gairebé no es vegi una vegada surt de manera assistida de l’úter, acaba resultant pràcticament una massa informe de carn homicida. Bé.
Bison bison

El bisó americà, al qual s’anomena sovint de manera poc acurada búfal, és un animal imponent que fa poc més que remugar pausament als prats nordamericans. Però no us deixeu enganyar. Són uns fillsdeputa capaços de córrer més que un vespino i amb un cap capaç de rebentar un seat panda. Si cal, tinc més referències.

the white buffalo
IMDb
mamifers_46
Una de les màximes universals del cinema diu que “una pel·lícula amb en Charles Bronson serà sempre millor que la mateixa pel·lícula sense en Charles Bronson”. Aquí a més d’en Charles Bronson hi tenim un bisó copitodenieve assassí. Massa meravelles per als meus pobres ulls mortals.

família suidae

Porcs. Fan pudor, però que en són, de bons. Hi ha raons fonamentades per creure que ells pensen exactament el mateix de nosaltres.

Sus scrofa

Un mamífer assassí que fins i tot us pot resultar familiar als de Barcelona, on és notícia cada vegada que se’n perd un a Collserola i acaba a Sarrià. La primera vegada que un es mengi un nen aviseu-me, si us plau.

chawu
IMDb
mamifers_47
Per alguna estranya raó sóc incapaç de relacionar els senglars amb els coreans. Al protagonista d’aquesta pel·lícula per sort no li passa el mateix i, sent un senglar, menja coreans.
razorback
IMDb
mamifers_48
Amb un entorn natural com el que tenen no és estranya la desproporció de pel·lícules australianes i novazelandeses que van i aniran sortint en aquestes llistes. Razorback resulta molt més interessant que la seva premissa de partida i acaba resultant més que una curiositat altament recomanable.
pig hunt
IMDb
mamifers_49
Pits, hippies, senglars i sang. Fuck the rest.
hannibal
IMDb
mamifers_51
Crec que he vist Hannibal una única vegada, quan es va estrenar. Així doncs, no resulta estrany que inicialment em confongués i la posés a l’apartat següent, el dels porcs domèstics. Sigui com sigui, l’horda de senglars famèlics és sens discussió un dels plans més absurdament astuts de la història.
Sus scrofa domestica

Els porcs. Que bons. Tinc gravat al centre reptilià els xisclets que fotia el porc quan el matàvem a casa els avis. Els xisclets del porc i la pudor del perol bullint.

daddy's deadly darling (pigs)
IMDb
mamifers_50
Les noies joves, atractives i desequilibrades disfressades d’infermera són la nostra kriptonita. Que ens mati i ens llenci als porcs, si us plau.

família camelidae

De la família dels camèlids segur que tots en coneixeu els camells i els dromedaris, tot i que segurament ja seríeu menys els capaços de dir quantes gepes té cada espècie i quina àrea de distribució presenten. I què. Uns quants seríeu capaços d’englobar les llames dins del grup, però més val que no parlem d’alpaques, vicunyes i guanacs, perquè jo també els acabo de descobrir.

Lama glama

Suposo que el caràcter residual que té el gènere de terror al cinema àrab i mongol fa que no hagi de parlar d’uns i altres. Val a dir, també, que un dromedari assassí es posaria al nivell de ridiculesa de conills i ovelles. Les llames es posen lleugerament més enrere en l’escala d’assassins perplexitzants. Tot i ser també estúpids pseudoremugants, aquestes bèsties andines de càrrega són conegudes per la seva capacitat d’escupir amb gran habilitat. Una salivada potser no et mata, però et deixa la dignitat certament tocada.

barn of the blood llama
IMDb
mamifers_52
Ja estem veient que els millor amics dels mamífers assassins són els mad doctors per una banda i els rednecks per l’altra. Si ens ha de matar una llama a Texas només es pot deure a una col·laboració dels dos.

ordre cetacea

Resulta que els cetacis i els artiodàctils són estretament relacionats, fins al punt d’estar en debat la conveniència d’incloure’ls dins del mateix ordre. Vaques i balenes dins del mateix grup. Quin drama més gordu.

família physeteridae

Les balenes deuen ser els animals més vagos del planeta. Van amunt i avall filtrant el mar i engolint el que els cau a la boca. Per no tenir no tenen ni dents, no fos cas que haguessin de fer el puto esforç de mastegar. Per matar algú ho han de fer de casualitat i per accident. Per sort, tenen parents propers més divertits. Amb dents i coses així.

Physeter macrocephalus

El catxalot és la balena dentada més gran. I amb les dents grosses es poden fer grans queixalades. I si quan diem “dents grosses” volem dir “dents d’un quilo” resulta del tot irrellevant que no les utilitzin per menjar.

moby dick
IMDb
mamifers_55
La balena més famosa de la literatura és un catxalot blanc que en ser perseguida pel capità d’un vaixell balener provoca la mort de molta més gent de la que segurament preveia inicialment. Moby Dick ha acabant erigint-se en paradigma de l’obsessió, tot i que també ho podria ser de no tocar els collons als que són més grans i tenen les dents més grosses que tu.
2010: moby dick
IMDb
mamifers_56
Sé que no l’hauria d’haver posat, però no me n’he pogut estar. Una balena més gran, més blanca i més assassina! No és estrictament un catxalot sinó una bèstia prehistòrica que per una d’aquelles meravelles dels guions absurds acaba perseguint i sent perseguida per un submarí ultramodern. Merda de la grossa.

família delphinidae

Les balenes poden ser els animals més vagos del planeta, amb les seves barbes filtradores i la seva dieta de krill. Els delfínids són diferents. Simpàtics, agradables i amics dels nens i guaridors d’autistes. Sempre somriuen. Oi? Polles. Deixant de banda que milloren l’autisme tant com un cop de pal als collons, els dofins són bèsties agressives que ho solucionen tot a cops de polla.

Orcinus orca

L’orca, la balena assassina, és el més gran dels delfínids. I en una família desestructurada, disfuncional i plena de psicòpates homicides com aquesta això resulta més que temible.

orca the killer whale
aKuu!
IMDb
mamifers_53
A mig camí de Jaws i un Moby Dick invers, Orca antropomorfitza de manera irritant una orca mascle que veu com li maten la parella prenyada i li fa perseguir la tripulació del vaixell per terra, mar i gel. També la vam poder veure a la Marató Morricone, la marató amb més mamífers assassins de totes les que hem fet.
blackfish
IMDb
mamifers_57
Blackfish és el nom que reben de manera genèrica en anglès els delfínids més grans. En aquest documental se segueix el currículum assassí d’una orca criada en cautivitat. Si em tanquessin en un circ suposo que jo tampoc m’ho prendria gaire bé.

ordre proboscidea

Tal i com el seu nom indica, els proboscidis són animals amb trompa. Actualment el taxó inclou només tres espècies, dos elefants africans i l’elefant asiàtic, però l’home modern ha conviscut amb diversos proboscidis més, dels quals els més rellevants serien els mastodonts i els mamuts.

família elephantidae

La família dels elefàntids inclou els mamífers terrestres més grans del planeta. I quan s’és gaire gran s’és potencialment molt perillós. Encara que et dediquis a pasturar per la sabana o pels prats europeus preglacials, si et passa una personeta pel costat te’l pots carregar sense volar d’un cop d’ullal.

Mammuthus sp

Extingits a l’última glaciació, els mamuts van arribar a conviure amb l’home modern, el qual fins i tot va contribuir de manera decisiva a la seva extinció.

mammoth
IMDb
mamifers_54
D’una pel·lícula amb un mamut assassí en podríem esperar que l’animal fos resultat d’experiments semblants als que permetien tenir dinosaures a Jurassic Park o tigres de dents de sabre a les dues pel·lícules que hem vist a l’apartat corresponent. Però el món de la sèrie B és massa fascinant. Un plat volador s’estavella a un museu d’història natural i, per passar desapercebut, el seu ocupant pren la forma del primer organisme que troba. Un mamut congelat. Oh. Sí.

ordre rodentia

Si féssim un rànquing dels mamífers més odiats i que més fàstic provoquen els rosegadors, així en conjunt, estarien en posicions capdavanteres, potser només superats per els ratpenats i en Jordi Cañas. Potser.

família muridae

Ai, els múrids! Sigues la família de mamífers amb més espècies. Total, per què? Per tenir una família de putes rates? Si n’és, de puta, l’existència.

Rattus sp

És que fins i tot el nom és repelós. Rattus. Rattus. Ecs. Però és que després veus una rata i encara resulta més repulsiva. Bé, sempre que parlem de rates de clavaguera, d’aquelles que poden fer quatre metres de bigotis a cua i menjar cries humanes, perquè els ratolinets blancs de laboratori sí que us agraden, eh? No sé, jo als quatre anys vaig agafar una rata de pams més de dos per la cua i al vaig portar de trofeu als meus pares, als vint vaig matar sense voler tres ratolins en unes pràctiques (un dessagnat, un esclafat contra la paret, un de sobredosi de vàlium). Les reaccions en un i altre cas van ser diametralment oposades. Ja em direu quin collons de criteri teniu.

willard (1971)
IMDb
mamifers_58
En Willard no té amics, per això coordina un exèrcit de rates assassines. Lo típic.
ben
IMDb
mamifers_59
En Ben no té amics perquè és una puta rata i es va emprenyar bastant amb en Willard, per això coordina un exèrcit de rates assassines. No sé. Bé, no?
willard (2003)
IMDb
mamifers_60
En Willard no té amics però té un exèrcit de rates assassines, per això li fan un remake d’aquells que serveixen d’exemple de com hauria de ser i com s’hauria de fer un remake.
the food of the gods
IMDb
mamifers_61
En aquesta adaptació tangencial d’una novel·la de l’H.G. Wells hi ha molts animals gegantins, però de tots ells ressalten especialment les rates. Per grosses, per fastigoses i per assassines. Ho tenen tot.
the food of the gods II
IMDb
mamifers_62
Ja sabem que sovint ens hem de menjar segones parts que no treuen cap a res. Una segona part d’una adaptació literària tangencial feta tretze anys més tard i sense cap mena de nexe comú treu encara menys cap però hi surten rates gegants, de manera que ha de ser de manera inqüestionable una seqüela, oi?
altered species
IMDb
mamifers_63
Alló que intentes curar el càncer i acabes creant una raça superior de superrates homicides. Un dia normal a la vida del científic.
deadly eyes
IMDb
mamifers_64
Una partida de blat de moro contaminat amb hormones fa que un grup de rates creixin de manera descontrolada fins la mida d’un gos salsitxa. Ni més, ni menys, exactament fins la mida d’un gos salsitxa. Un puto gos salsitxa com els que es van disfressar de rata a l’hora de crear els meravellosos efectes especials d’aquesta pel·lícula.
the rats
IMDb
mamifers_65
The Rats va de… rates. Mutants. Assassines. A Manhattan. Què, com us quedeu? Indiferents, ja ho veig. Tal i com m’havia imaginat.
rats: notte di terrore
IMDb
mamifers_66
Guerra nucelar. Societats postapocalíptiques. Sèrie Z italiana. Voleu paraules més meravelloses? Va, rates carnívores.
mulberry street
aKuu!
IMDb
mamifers_67
Hem vist molts animals mutants, en aquesta llista, i molts més que en veurem a les que la seguiran i complementaran. També ja m’heu vist unes quantes vegades fent trampa. Aquí les rates més que no pas rates són humans ratificats, una mena de zombies àvids de sang, però com que l’origen de la plaga es troba precisament en les rates de veritat trobo prou adequat incloure-la aquí. A més, espero que us pugui sorprendre tan gratament com a mi.
graveyard shift
aKuu!
IMDb
mamifers_68
Els torns de nit poden ser molt durs. Sobretot si el rei de les rates viu al soterrani de la fàbrica que has de desratitzar. Basada (altra vegada!) en un relat de l’Stephen King, se situa en una tercera línia de les seves adaptacions, en consonància amb les seves coetànies, però té uns quants punts de prou interès.

família sciuridae

Els esquirols, aquelles bèsties adorables. Marmotes i gossets de les praderies. Esquirols voladors. Esquirols antropòfags.

Sciurus vulgaris

Els esquirols, aquelles bèsties adorables. Tot i ser de poble i viure a dos minuts a peu d’un bosc, el primer contacte que vaig tenir amb un esquirol va ser una pobra bèstia dissecada que tenien els meus avis al menjador. Sempre vaig creure que la família d’aquella bestiola, si hagués pogut, m’hauria tingut a mi al seu menjador.

squirrels
IMDb
mamifers_69
Els esquirols són un dels últims mamífers que esperaríem veure amb un dit humà entre les potetes, rosegant, rosegant com aquell qui és un puto rosegador. Aviat podreu canviar aquest prejudici.

ordre soricomorpha

No us deixeu enganyar pel seu nom. Els soricomorfs són el tedi fet insectívor. Musaranyes, talps i almiquins són l’avorriment animalitzat. Excepte quan es foten a atacar humans, però això passa rarament.

família soricidae

Les musaranyes són una mena de ratolinets talpinosos, entre les quals hi podem trobar el mamífer terrestre més petit, de només un parell de grams. Apassionant, oi? Ja, ja ho sé, no cal que els ofengueu perquè es podrien emprenyar.

the killer shrews
aKuu!
IMDb
mamifers_70
Resulta que als gossos no només els agrada disfressar-se de rates sinó que també els encanta fer-ho de musaranyes assassines gegants. O potser no els agrada però ho han de fer per guanyar-se el pinso. Jo què sé.
the return of the killer shrews
IMDb
mamifers_71
Començaríem a parlar de seqüeles absurdes i no acabaríem mai. Però collons, quin puto sentit té pretendre fer la segona part d’una pel·lícula dels anys cinquanta amb gossos disfressat de musaranya assassina… i no fer-la en conya? El món és absurd, companys. Agafeu una cervesa i gaudiu del paisatge.

ordre chiroptera

Per molta gent, parlar de ratpenats és parlar de vampirs. Senyors amb capa negra i ullals que se’ns follen les filles. Després resulta que la majoria de ratpenats mengen fruita i no et queda més que pensar “Però què polles!?”

bats
IMDb
mamifers_75
Ara que arribem al final d’aquesta entrega vegem què heu après. Ratpenats homicides i…? Exacte. Modificats genèticament.
bats: human harvest
IMDb
mamifers_76
La seqüela de Bats se situa a Afganistan. I què ens diuen que hi ha, a Afganistan? Terroristes. I on viuen els terroristes? En coves. I què hi ha a les coves? Ratpenats. I què mengen els ratpenats? Fruita i carn humana a parts iguals. I què no hi ha a Afganistan? Fruita. Si p, llavors q.

ordre lagomorpha

Els lagomorfs són els animals que tenen forma de llac. No, és conya, són els animals que tenen forma de llebre. Resumint, llebres i conills i visca els grecs.

família leporidae

Si etimològicament lagomorf significa “aquell qui té forma de llebre”, lepòrid significa “aquell qui és com una llebre”. Tot té molt de sentit. Visca els grecs.

Lepus sp

Lepus deu voler dir llebre, doncs. Moriu tots.

night of the lepus
IMDb
mamifers_72
Havent vist esquirols i musaranyes i vedells assassins potser no vindrà d’un conillet, però no sé, llebres assassines, sabeu? Llebres. Assassines.
Oryctolagus cuniculus

Ai, els conillets, que rebonics. Amb les seves orelletes, la seva cueta peludeta i els seus excrementets rodonets i més pudents que l’infern. Ja els ho podeu dir als australians, com en són de rebonics i com et poden destruir el continent a base de fer-hi forats.

monty python and the holy grail
aKuu!
IMDb
mamifers_73
Perquè els conills fan caus per viure-hi. I una vegada tenen el cau fet el protegeixen dels cavallers que hi volen passar encara que això signifiqui seccionar-los la jugular. Però no patiu, que la bèstia de Caerbannog pot ser vençuda amb la Granada Sagrada d’Antioquia.

ordre diprotodontia

Els taxonomistes poden ser molt torracollons i fàcilment fan curt de nivells de classificació i han de fer infraclasses i superordres i collonades per l’estil. Infraclasses com marsupialia, que inclou els mamífers marsupials, i superordres com australidelphia, que engloba els marsupials australians. Koales i cangurs, els marsupials més coneguts per aquí, són diprotodonts, com també ho són els uombats i els pòssums. Uombat. Hehe.

família phascolarctidae

Hi ha moltes famílies amb una única espècie, on tots els altres membres s’han extingit. És el cas dels koales, que s’han quedat sense parents. Potser per això es passen el dia rosegant fulles d’eucaliptus amb aquella desgana.

Phascolarctos cinereus

Els koales són uns dels assassins més implacables del planeta. No, és broma, els koales simplement mengen eucaliptus molt lentament. Pobrets.

koara kacho (executive koala)
aKuu!
IMDb
mamifers_74
En Keiichi treballa en una oficina. Té un vestit ben elegant i un maletí. En Keiichi és un koala sospitós de l’assassinat de la seva xicota. Però això seria menys rellevant.

Properament:
animals assassins part ii: rèptils, amfibis i aus
animals assassins part iii: peixos
animals assassins part iv: insectes
animals assassins part v: altres invertebrats

Tags:
2 Comments
  • paco

    13 de Maig de 2014at11:14 Respon

    Pere com t’ho curres! Gran, molt gran. Apunto un parell d’animals assassins per veure a la pantalla petita (de l’ordinador)…

  • Pingback:Sitges 2014. Itinerari | Trilogia

    23 de Setembre de 2014at10:21 Respon

Post a Comment