web analytics
Title Image

Martyrs

7

Si em permeteu la flagrant generalització, la cruesa del cine de terror francès només és comparable a l’esperpèntica exageració al cinema d’acció del mateix país. Deixem la segona part per una altra ocasió, i anem amb la primera: si heu vist Frontière(s), Haute tension, Calvaire o À l’intérieur, ja sabeu exactament de què estic parlant. Es tracta d’un cinema cru i sense concessions, on no hi ha gens d’esperança. Sense gota d’optimisme, ni per qui dona les hòsties, ni, per descomptat, per qui les rep. El cine d’horror francès és francament terrorífic, que és com ha de ser, sí senyor!

A Martyrs, poc desprès de començar i desprès de caracteritzar comme il faut els personatges i la seva relació, comença l’acció. Tot es desenvolupa amb una rapidesa i cruesa brutals. Ja no ens deixaran respirar fins, més o menys, la meitat de la cinta. Desprès, quan creus que ja està tot clar i castany, i comences a plantejar-te en què collons han dedicat els restants 45 minuts de rodatge, s’inicia la sufocant remuntada, que no és més que una recreació metódica i progressiva dels horrors responsables de tota la història prèvia, absolutament atonyinant.

Una altra característica que (em sembla) defineix la forma de fer terror al país veí és l’originalitat del perquè: els francesos no semblen conformar-se amb els patrons i les explicacions recurrents, fixes i sobreexplotades, del cine de garrulos i slashers americans. A França, exploren i exploten noves vies, per tal de justificar l’odi i tanta agressivitat. Martyrs n’és un bon exemple, i tot i que reconec la resolució definitiva com un xic patillera.

2 Comments

Post a Comment