web analytics
Title Image

racó cinèfil.17

Article escrit originàriament per al Racó Cinèfil, secció setmanal de Racó Català.

Realitats alternatives

raco_cinema_17
Cada vegada l’utilitzo menys i amb més desgana, però sóc un dels centenars de milions de persones que tenen obert i actiu un compte de Facebook. Poques coses em vénen menys de gust que donar lliçons sobre xarxes socials. Ja us ho fareu, mainada. Fa uns dies em va cridar bastant l’atenció un enllaç que va compartir algú proper. Darrerament tenim bastant calent el tema viral, jo mateix n’he parlat en uns quants dels darrers racons, però espero sincerament que ara que ja hem deixat enrere l’agost deixi de ser portada cada vegada que un negre amb febre vagi al metge. L’enllaç compartit em va fer veure que no hi ha brot d’ebola prou gran com per eclipsar les teories conspiranoiques amb més solera, les de tota la vida, d’aquelles que ja no se’n fan. L’ebola és una moda passatgera que a curt o mitjà termini no arraconarà la sida del podi. L’entrada de blog a la qual portava no aportava massa res més enllà del que hem anat sabent des dels anys vuitanta. El VIH no és un virus que va saltar dels simis als humans, sinó que va ser creat a uns laboratoris ultrasecrets de l’exèrcit estatunidenc durant els anys setanta amb la intenció de delmar els col·lectius menys productius o molestos del planeta. Drogoaddictes, negres i homosexuals. Resumint, la diatriba conspiranoica habitual, amb l’ingredient anacrònic de l’exèrcit com a font dels mals, quan ara tothom sabem que tot és culpa de les vils farmacèutiques i les seves excessives es.
Però entre declaracions d’exmilitars i referències a organitzacions secretes de tot tipus, hi va haver un nom que em va fer saltar totes les alarmes. L’operació de creació del virus de la immunodeficiència humana tenia el nom en clau d’Alternativa 3. No vaig poder evitar somriure i pensar que no podia ser més adequat.

Alternativa 3, com el VIH, va aparèixer entre la població humana als anys setanta. Alternative 3 (1977) és un documental de la BBC en el qual es revela un pla maquinat per les el·lits econòmiques, polítiques i científiques per, preparant-se pel pròxim col·lapse ecològic del planeta, abandonar la plebs a la seva sort i colonitzar Mart. En aquest documental es posava al descobert que la població mundial estava vivint una mentira ordida amb la sinistra intenció d’ocultar l’imminent apocalipsi i la solució alternativa parcial. La guerra freda va ser una façana, l’arribada de l’home a la Lluna tenia la intenció de construir-hi una base estable, ja s’havien enviat sondes al planeta roig i s’hi havien trobat formes de vida subterrànies. Desapareixien científics arreu del món i cada vegada hi havia més avistaments d’ovnis, els quals es descobria que no tenien un origen extraterrestre.

Alternative 3 havia de ser una emissió especial d’un programa setmanal de documentals científics. S’havia d’emetre el dia u d’abril, però a causa d’un litigi empresarial es va retardar fins uns mesos després. El fet de sortir en antena descontextualitzat, fora de la referència marcada per l’April Fool’s Day, va fer caure força gent al parany, i el fet que mai hagi sigut reemès n’ha alimentat la llegenda.
Vull pensar que el nom Alternativa 3 de l’operació creació del VIH del blog informatiu era en realitat un missatge ocult per fer-nos saber que tot plegat estava escrit amb intencions humorístiques. Com Alternative 3. Però massa sovint tendeixo a sobreestimar La Gent™ de manera indiscriminada.

Tags:
No Comments

Post a Comment