web analytics
Title Image

racó cinèfil.19

Article escrit originàriament per al Racó Cinèfil, secció setmanal de Racó Català.

En Ventura Pons i el dret de cuixa

raco_cinema_19
Diuen que esteu convocats a la Festa del Cinema. Engegueu-los a prendre pel cul. Per dignitat.
Fa temps, fa molts anys, hi havia una cosa que en deien Dia de l’Espectador. De ben segur que alguns us en recordareu, consistia en fer que un dia, entre setmana i de baixa afluència de públic al cinema, les entrades fossin significativament més barates. L’auge dels multisales em va enganxar just quan començava a mostrar un interès postadolescent pel cinema i, per tant, començava a ser-ne un espectador econòmicament interessant, de manera que la memòria de l’època m’és fragmentada. Tot i això, sense poder recordar xifres exactes, la diferència de preu era atractiva.

Però no siguem negatius, que els descomptes i l’anomenat Dia de l’Espectador mai ha desaparegut, i fins i tot ara podeu agafar els vostres carnets d’estudiant o de la vostra entitat de referència i gaudir d’una espectacular rebaixa de cinquanta cèntims en la vostra entrada. De dilluns a dijous. Festius i vigílies de festiu no inclosos. Sobre una entrada que voreja els vuit euros. Un descompte del sis per cent.
No ens hem pas d’enfadar, el cost d’anar al cinema s’ha anat multiplicant, mentre que els descomptes que cinemes, entitats i empreses diverses podien o estaven disposades a ofertar s’han mantingut constants en les cent pessetes (un euro si hem de pagar, cinquanta cèntims si hem de rebre). I sobretot, sobretot, que tota la culpa és de la pirateria i que llenci la primera pedra qui no s’hagi baixat mai Matrix (1999) de l’eMule o un torrent de Shinboru (2009).

Recentment ha arribat el gir definitiu al cinisme de les sales d’explotació cinematogràfica amb el que han cregut convenient d’anomenar Festa del Cinema. Una festa en la qual pel mòdic preu de les nostres dades i la nostra dignitat se’ns ofereix un atractiu descompte exclusiu en uns dies concrets i en uns cinemes selectes.
Rebobinem.
Descomptes entre setmana? Entrades a meitat de preu?
Aquestes llumeres empresarials han reajustat el dia de l’espectador a la inflació, han contractat uns publicistes de saldo que li han canviat el nom i ens ho han volgut colar com si fos un esdeveniment revolucionari. I no només això, sinó que ara, a més, els heu regalat les vostres dades personals i la vostra direcció de correu electrònic. Perquè és clar, no estem comprant rebaixada una entrada que no volia ningú, ens estem acreditant per la festa del cinema.

Just quan algunes sales intenten prendre’ns el pèl i insultar-nos la intel·ligència amb aquesta merda en Ventura Pons es despenja fent el que, com a mínim en aparença, és el més gran bé que ha fet pel cinema català en tota la seva carrera. Els antics cinemes Texas de Gràcia tornaran a il·luminar les pantalles a base de reestrenes, apostant per la versió original subtitulada en català, cosa que resulta encara més difícil de trobar que els doblatges en català, i uns preus assequibles. 3 euros. Sense registre ni correu electrònic ni cues com aquell qui vol ser el primer a qui el senyor feudal li remeni la cuixa a la senyora.

Tags:
No Comments

Post a Comment