web analytics
Title Image

Snowtown

7

Massa sovint ens venen una història amb l’etiqueta de basada en fets reals, com si d’un segell de qualitat es tractés. Més endavant veiem que la suposada part de ‘realitat’ ha quedat completament deformada, transformada en pro de l’espectacle. Que no dic pas que això sigui dolent, potser innecessari, si més no, en alguns casos. A més, si ho fan constantment els propis mitjans de comunicació, què podem esperar de la ficció cinematogràfica? Sí, això, found foutage i impostada versemblança a cabassos. És el que ven.

Així i tot, hi ha algunes històries reals que no necessiten gaires floritures. És ben conegut que la realitat pot superar la ficció (de fet, ho fa tot sovint), i un bon productor, guionista i/o director pot reconèixer alguna d’aquestes històries i provar de portar-les a la gran pantalla en tota la seva plenitud i versemblança.

A Snowtown els realitzadors han estat prou intel·ligents com per allunyar-se de l’efectisme fàcil de la sang i la violència, per provar d’explicar el que, molt probablement, va haver darrere els assassinats perpetrats a finals dels 90’s a aquest barri australià. Sigui a través d’un intens treball de recerca, o mitjançant una inventiva basada en les declaracions i la documentació preexistent (pel cas vindria a ser el mateix), la pel·lícula descriu amb intensa meticulositat el caldo de cultiu capaç de crear homicides. No tracta de jutjar ni de justificar: simplement se’ns mostra una realitat incòmoda, de la que, malauradament, en som plenament conscients i que pot tenir, de tant en tant, aquest tipus d’erupcions sobtades. Molt recomanable.

No Comments

Post a Comment